zondag 3 juni 2012

Nieuwste update MVO-certificaten en -verklaringen op bedrijfsniveau


Al weer een half jaar terug hebben wij u een laatste update gegeven van het aantal MVO-bedrijfscertificaten in Nederland. Tijd om u weer een nieuwe update te geven.
Inmiddels is de centrale registratie van Zelfverklaringen op basis van de NPR 9026 ook al weer ruim een half jaar een feit. We konden dan ook de cijfers met betrekking tot deze registratie meenemen.
Onderstaand ziet u grafisch weergegeven de cumulatieve groei van de Zelfverklaring, MVO-Prestatieladder,  MVO-Wijzer (verklaring en certificaat), IMA MVO Norm en Keurmerk NL MVO. Een aantal zaken vallen op:
  1. De MVO-Prestatieladder is qua hoeveelheid nog steeds leidend in Nederland. In onderstaande weergave zijn overigens daarin zogenaamde subcertificaten niet meegenomen (certificaten van meerdere werkmaatschappijen onder een hoofdcertificaathouder, een holding).
    De groei laat echter wel een vertraging in 2012 zien. Ons inziens is de oorzaak daarvan meerledig: ten eerste zal de voortdurende economische situatie toch een negatieve invloed hebben, ten tweede heeft de politieke onduidelijkheid gedurende de afgelopen maanden er voor gezorgd dat bedrijven onzeker zijn in hoeverre een vorm van certificatie een positieve invloed heeft op de eigen marktpositie. Ten derde blijft de gezamenlijke marketingkracht van de certificatie-instellingen in samenwerking met de Stichting FSR, zoals al voorspeld, toch zwak.
  2. De Zelfverklaring MVO lijkt een vliegende start te hebben gehad in het laatste kwartaal van 2011 en eerste kwartaal 2012, echter, is inmiddels sterk vertraagd. De oorzaak ligt ons inziens in het feit dat veel bedrijven die een Zelfverklaring wilden publiceren in feite hun MVO-structuur al volledig hadden ingericht en gewacht hebben tot het online gaan van het Publicatieplatform. Dat er daarna slechts een zeer trage groei te zien is, is ons inziens te wijten aan deels dezelfde oorzaken als hiervoor bij de MVO-Prestatieladder zijn weergegeven.
  3. De andere certificatievormen vertonen een voorspelbare lichte groei, mede doordat het wat kleinschaliger initiatieven zijn. De IMA MVO Norm blijft daarbij volledig achter stagneert al lange tijd op het niveau van 2 certificaten.
Wat niet uit deze gegevens te halen valt, is de verdeling naar sector. Op nummer 1 staat de Bouwnijverheid. Op nummer 2 staat de sector Groot- en Kleinhandel. Ondanks het zwaar weer binnen de bouwnijverheid is de nummer 1-positie niet geheel verrassend: het betreft een hele grote sector en de bouwnijverheid is nu eenmaal wat gevoeliger voor certificatievormen dan andere sectoren.

Hebt u opmerkingen over deze blog, dan nodigen wij u van harte uit te reageren.

2 opmerkingen:

  1. Staan op de verticale as exacte aantallen? Dus zijn er inderdaad ongeveer 48 bedrijven met een label vd MVO Prestatieladder? Dan zou mijn conclusie zijn dat al deze labels en keurmerken bijelkaar nauwelijks enige impact op de markt hebben. Of zie ik dat verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Jos,

    Dank voor je reactie.
    Ja inderdaad, het betreffen exacte aantallen en ja, de impact is marginaal. De aantallen v.w.b. de MVO-Prestatieladder liggen volgens ons wel redelijk in lijn met de groeiverwachtingen van de initiatiefnemers. De voortdurende recessie echter, zal zeker negatieve invloed op de groei hebben. Onze verwachting is nog steeds dat de Zelfverklaring sneller zal groeien. Het blijft een feit dat er relatief weinig bedrijven zijn die MVO integraal (willen) oppakken. Het blijft vaak toch bij "deel"initiatieven, vooral op duurzaamheidsgebied, waar overigens niets mis mee is, zolang de uiteindelijk de aandacht daar maar niet bij blijft en bedrijven MVO-zaken breder gaan oppakken.

    BeantwoordenVerwijderen